היישום אינו מחובר לאינטרנט

אנתרופולוגיה של האוכל - "צלחות פלסטיק כחולות" - על חדר האוכל הקיבוצי

עבודה מס' 050772

מחיר: 228.95 ₪   הוסף לסל

תאור העבודה: הקיבוץ והשינויים בו, ייחודו ושורשיו של חדר האוכל המשותף והפיחות במעמדו.

3,877 מילים ,17 מקורות ,2000

תקציר העבודה:

המושב בו גדלתי מוקף קיבוצים רבים אך הקשרים שנוצרו היו דלים ביותר, אם בכלל. בתור ילדה הבטתי בהם מרחוק, מוקסמת מן הפשטות. המפעל הקיבוצי נראה לי בזמנו כניסיון המרתק ביותר, לפחות במאה הזאת, להקים חברה צודקת, יוצרת, מקורית ומשוחררת מן החומרנות והאנוכיות. ולכן, כשהוזמנתי לראשונה בחיי לארוחת צהרים בקיבוץ ארז, שבדרום הארץ, הגעתי עם ציפיות רבות, ציפיות שנבנו גם בעקבות ספרים וסרטים רבים, בהם נראה חדר האוכל הקיבוצי כמקום שוקק חיים ומלא אוירה. אנשים מסורים, אשר עוזבים את מקום עבודתם ומגיעים בהמוניהם אל חדר האוכל, כולם מכירים את כולם, משתפים אחד את השני בחוויות היום, רכילויות היום, הודעות חשובות ואהבות חדשות ...
האוכל שהוגש היה חשוב הרבה פחות!
למרבה הפתעתי חדר האוכל היה כמעט ריק, העובדים היו עובדים זרים, והאווירה דמתה לאווירה השוררת במסעדה פשוטה.

כנראה ששינויים רבים עברו על הקיבוץ. השינויים הללו משתקפים לאורך כל הדרך בצורתו של חדר האוכל ובהסדרים הנהוגים בו. כלומר, דרך ניתוח אופיו וסגנונו של חדר האוכל הקיבוצי, ניתן ללמוד על השינויים שעבר הקיבוץ ועודו עובר.
אך האמנם אפשר יהיה להסיק מכך לגבי השינויים בחברה הקיבוצית כולה?
בעבודתי אנסה לענות על כך, וכמו כן אנסה למנות את הגורמים השונים האחראיים לפיחות בתפקודו הפונקציונלי של חדר האוכל הקיבוצי.
כיוון שנראה שהיום יותר מתמיד עומדת שאלת המשך קיומם של חיי שיתוף מלאים לבחינה מחודשת, וקשה יותר ויותר לקיבוץ לשמור על עקרון האכילה המשותפת ומספר הסועדים דרך קבע הולך ופוחת.

הגבולות בעבודתי הינם גבולות היסטוריים. כלומר, מראשית הקמת הקיבוצים ועד היום. דרכי הניתוח של הסוגיות העולות בעבודה נובעות מן המימד ההשוואתי, (השוואה בין התקופות השונות) כאשר הדגש הוא על השינויים בחדר האוכל , ומהם לצאת אל השינויים הכלליים על החברה הקיבוצית כולה. בשונה מרוב הספרות שנכתבה על הנושא, בה מצביעים על השינויים הכלליים בחברה הקיבוצית, והשינויים בחדר האוכל מובאים כדוגמא, מתוך דוגמאות רבות נוספות.

תוכן העניינים:
1. מבוא מנקודת מבט אישית
2. מהו קיבוץ ?
3. עידן של שינויים
4. מהו ייחודו של חדר האוכל הקיבוצי ?
5. שורשיו של חדר האוכל המשותף
6. תפיסת מהות המטבח בראשית הקיבוצים
7. המטבח כיום
8. הסיבות לפיחות בתפקודו של חדר האוכל
מגמת המשפחתיות
הנטייה לאינדיבידואליזם
שינויים בתקציבי הצריכה
ההפרטה
9. סיכום
10. ביבליוגרפיה

מקורות:

אברהמי , אלי . 1998 . לקסיקון הקיבוץ. הוצאת הקיבוץ המאוחד .
אדר גילה וחנה לואיס. 1988. חברות בקיבוץ. אוניברסיטת חיפה :המכון לחקר הקיבוץ.
בן רפאל , אליעזר. 1996 . מהפכה לא טוטלית . הוצאת יד טבנקין.
ברנדס, משה . 1992 :"לצורה חדשה של אכילה " . על המשמר . 15.1.92
ברקאי,חיים . 1980 התפתחות המשק הקיבוצי .המכון למחקר כלכלי בישראל ע"ש מוריס פאלק , ירושלים .
גורני,ישראל . 1970 :"השינויים במבנה החברתי והפוליטי של העלייה השניה." הציונות א:214-213 .
ויינשטין , רבקה . 1944. "המטבח הקיבוצי ושאלותיו " מתוך חברות בקיבוץ , עין חרוד.
טלמון - גרבר יונינה . 1970. יחיד וחברה בקיבוץ - מחקרים סוציולוגיים . האוניברסיטה העברית בירושלים .
טל, עמנואל . 1984 :" פרקים בהתהוותו ועיצובו של חדר האוכל הקיבוצי". קתדרה 70 :160-134.
ליבליך , עמליה . 1984 . קיבוץ מקום הוצאת שוקן , ירושלים ותל אביב ,15 .
לשם, נורית . 1991 שירת הדשא . הוצאת יד טבנקין ,61 .
מימון, פישמן. 1958 . חמישים שנות תנועת הפועלות . הוצאת עיינות , תל אביב.
ניר, הנרי . 1984 . הקיבוץ והחברה . הוצאת הקיבוץ המאוחד .
פוגל, סילביה. 1992. " מהפכת הקומקום החשמלי" מתוך החברה הקיבוצית שינוי והמשכיות, האוניברסיטה הפתוחה .
רגב , אליהו . 1996 , הקיבוץ מת יחי הקיבוץ , הוצאת קיבוץ ברעם , 73-55.
רוזנר מנחם ושלמה גץ .1996 . הקיבוץ בעידן של שינויים הוצאת הקיבוץ המאוחד .
Goody , Jack. 1982 Cooking , Cuisine and Class . Cambridge University.

תגים:

קיבוץ · מזון · קיבוצים · שיתופי · חברה

אפשרויות משלוח:

ניתן לקבל ולהזמין עבודה זו באופן מיידי במאגר העבודות של יובנק. כל עבודה אקדמית בנושא "אנתרופולוגיה של האוכל - "צלחות פלסטיק כחולות" - על חדר האוכל הקיבוצי", סמינריון אודות "אנתרופולוגיה של האוכל - "צלחות פלסטיק כחולות" - על חדר האוכל הקיבוצי" או עבודת מחקר בנושא ניתנת להזמנה ולהורדה אוטומטית לאחר ביצוע התשלום.

אפשרויות תשלום:

ניתן לשלם עבור כל העבודות האקדמיות, סמינריונים, ועבודות המחקר בעזרת כרטיסי ויזה ומאסטרקרד 24 שעות ביממה.

אודות האתר:

יובנק הנו מאגר עבודות אקדמיות לסטודנטים, מאמרים, מחקרים, תזות ,סמינריונים ועבודות גמר הגדול בישראל. כל התקצירים באתר ניתנים לצפיה ללא תשלום. ברשותנו מעל ל-7000 עבודות מוכנות במגוון נושאים.