היישום אינו מחובר לאינטרנט

הפיאודליזם באירופה ובהר הלבנון

עבודה מס' 066067

מחיר: 228.95 ₪   הוסף לסל

תאור העבודה: סקירת המערכת הפיאודלית האירופית והלבנונית, תוך התייחסות למאפייני המערכת הפיאודלית כפי שהתקיימה בשנות יציבותה.

7,007 מילים ,8 מקורות ,2005

תקציר העבודה:

מקורו של שם התואר הלטיני feodalis (פיאודלי), כלומר כל מה שקשור בפיאודום, הוא מימי הביניים. שם העצם הצרפתי feodalite (פיאודליות), במובן של תכונה מיוחדת של פיאודום, נטבע עוד במאה ה-16. רק במאה ה-18 השתרש הנוהג לציין מערכת ארגון חברתי שלמה באמצעות הביטויים "משטר פיאודלי" או "מערכת פיאודלית" ומאוחר יותר גם באמצעות שמות עצם כמו פיאודליזם. את הרחבת השימוש במונח זה מייחסים למונטסקייה, שמקורו במוסד הפיאודום. קשה לראות במונח זה את המוסד המרכזי והמשמעותי ביותר על מנת לאפיין משטר חברתי שלם ששרר בימי הביניים, בעיקר בין המאות ה-13 וה-14, ברוב שטחה של אירופה המערבית והמרכזית. כתוצאה, השתרש המונח "פיאודליזם" ככינוי לדפוס ארגון חברתי, אשר עשוי להופיע בצורות שונות, בתקופות שונות ובסביבות שונות. הפיאודליזם האירופי הוא הדגם שלפיו נבחנות כל השיטות הפיאודליות האחרות והוא גם המוכר ביותר.

בעבודה זו מוצגים מאפייני המערכת הפיאודלית כפי שהתקיימה בשנות יציבותה, כלומר, מאמצע המאה ה-18 ועד לתחילת המאה ה-19 ומתוארות הליכי התפוררותה תוך כדי הצגת הסיבות לכך.
השאלות המנחות את כתיבת העבודה ועליהם אנסה לתת מענה במהלכה הן: מה היה הסדר הפיאודלי בהר הלבנון, כיצד התקיים וכיצד שמר על איזונו במערכת כל כך רגישה ושברירית?
השאלה השנייה היא אינה האם התפרקה מערכת רגישה זו בסופו של דבר, על כך ישנה תשובה ברורה שנזכיר במהלך העבודה, אלא מדוע התפרקה המערכת שהצליחה לשרוד על אף הקשיים החבויים באופייה המיוחד, מהן הסיבות אשר הכריעו אותה בסופו של דבר?

עוד בטרם אגש לענות על שאלות אלו אסקור בקצרה את הרקע, המרחב והזמן בהם אדון:
המסגרת הפוליטית-חברתית שהתקיימה בהר הלבנון בין השנים 1540-1840 (כאמור, התקופה בה אנו עוסקים היא בין שנים אלו) היא האימארה. בתקופה זו מי ששלט באזור הייתה האימפריה העות'מנית אשר הייתה מחולקת למחוזות (וילאית). אזור הר הלבנון היה מחוז אוטונומי יחסית לשאר המחוזות באימפריה.
המאפיין המרכזי של אזור הר הלבנון ביחס לאזורים אחרים הוא ריבוי העדות שבו והתפרוסת הגיאוגרפית המיוחדת להן: באזור השפלה (טריפולי וביירות) ישנה אוכלוסייה סונית, יוונית-אורתודוכסית ויוונית-קתולית. באזור דרום לבנון ועמק הבקעא ישנם כפרים שיעים רבים ובאזור ההר ישנה אוכלוסייה דרוזית ומארונית. יש לציין כי המונח "הר הלבנון" התייחס תחילה רק לאזור הצפוני של ההר, שם התגוררו המארונים, אך במאה ה-18, לאור פיתוח כלכלי, המארונים ירדו דרומה אל עבר האזורים הדרוזיים והמונח "הר הלבנון" התפשט עימם.

ישנה הבחנה בתפרוסת העדתית בין "האידיאולוגיה של ההר" לבין "האידיאולוגיה של העיר". "האידיאולוגיה של העיר" מתייחסת לאנשי העיר, הגרים בשפלה על יד הים, וההתייחסות אליהם היא כאנשים פתוחים יותר, פחות מכונסים בתוך עצמם ובעלי ראייה מרחבית לסביבת מגוריהם. זאת לעומת האנשים המייצגים את "האידיאולוגיה של ההר" המתוארים כמכונסים בתוך עצמם, פחות מודעים לסביבה וגרים באזורים סגורים שאינם בעלי נגישות רבה.
רוב המקורות בהם נעזרתי סובבים סביב שנים אלו, אמצע המאה ה-18 ועד לאמצע המאה ה-19, בהם מתקיים הפיאודליזם הלבנוני; האיקטאע, שיטת עיבוד ואחזקת האדמה בהר הלבנון. המקורות אותם בחרתי סייעו לי, מעבר להבנה ותיאור מאפייני הפיאודליזם עצמם, גם למצוא מקור להשוואה עם שיטות אחזקת אדמה אחרות בתוך שטח האימפריה העות'מנית עצמה.
מעבר לכך, לא בחרתי לעסוק במקורות רחבים יותר אשר עוסקים במקומות אחרים זולת הר הלבנון ולבנון עצמה, מהסיבה שאין בעבודה זו מקום להשוואות מעמיקות עם מדינות אחרות, על כן בחרתי במקורות הסובבים את המרחב הגיאוגרפי של לבנון בלבד.

תוכן עניינים:
מבוא
פרק א: הפיאודליזם באירופה
א1: טקס ההומאז' ומאפייניו- התחייבות האדון והווסאל אחד כלפי השני
א2: הענקת הפיאודום
א3: הסניורה
א4: האיכרים
ב. כיצד פעלה המערכת הפיאודלית בהר הלבנון ומהן מאפייניה הייחודיים?
ב1. המערכת הפוליטית:
ב2. המערכת הכלכלית:
ב3. המערכת החברתית:
ג. קריסתה של המערכת הפאודלית- מהן הסיבות אשר הובילו לקריסה ומהו
הסדר החדש שהונהג בהר?
ג1. קריסת המערכת הפאודלית מזווית חברתית- מרד קיסראוון.
ג2. קריסת המערכת הפאודלית מזווית פוליטית- תפקידו ותרומתו של בשיר השני לשינויים ולהתפוררות.
ג3. קריסת המערכת הפאודלית מזווית כלכלית-חברתית - עלייתה ונפילתה של תעשיית המשי בלבנון, המאבקים והפתרונות:
סיכום והשוואה
ביבליוגרפיה

קטע מהעבודה:

אחד המאפיינים החשובים בעולם המערבי בראשית ימי הביניים היה מיזוג תרבויות הנמצאות בדרגות התפתחות שונות זו מזו דוגמת העולם הרומי והתרבות הפרימיטיבית של עמי גרמניה העתיקה. פשיטת הרגל של המדינה היה מאפיין מרכזי נוסף של תקופה זו; רומא העתיקה נמצאה בתהליך שקיעה, וזאת למרות מאמציהם של הברברים אשר ניסו לעשות שימוש במנגנון המנהלי הקיים, ולמרות מאמציהם וכוונותיהם של השליטים הקארולינגים הראשונים לכונן מחדש את השלטון המלכותי. במהלך המאה ה- 8 נבצר מן השלטון המרכזי לשלוט באופן יעיל בשטחים נרחבים. לאחר אמצע המאה ה- 9, לשלטון המרכזי לא הייתה תקומה, רעיון המדינה, קרי, רעיון המלוכה, לא נעלם לחלוטין במערב אירופה. גם המוסדות אשר עיצבו הקארולינגים המשיכו להשפיע זמן רב, אך האוכלוסייה נגמלה מן ההרגל של הגנה משליט רחוק והחלה מחפשת אחר ההגנה במקום אחר, היא המירה את החובה להישמע לשליט רחוק בקשרי תלות אחרים.

תגים:

תרבויות · גרמניה · אירופה · מדינה · מלוכה · מערכת · פיאודלית · אימפריה · עותומאנית · לבנון

אפשרויות משלוח:

ניתן לקבל ולהזמין עבודה זו באופן מיידי במאגר העבודות של יובנק. כל עבודה אקדמית בנושא "הפיאודליזם באירופה ובהר הלבנון", סמינריון אודות "הפיאודליזם באירופה ובהר הלבנון" או עבודת מחקר בנושא ניתנת להזמנה ולהורדה אוטומטית לאחר ביצוע התשלום.

אפשרויות תשלום:

ניתן לשלם עבור כל העבודות האקדמיות, סמינריונים, ועבודות המחקר בעזרת כרטיסי ויזה ומאסטרקרד 24 שעות ביממה.

אודות האתר:

יובנק הנו מאגר עבודות אקדמיות לסטודנטים, מאמרים, מחקרים, תזות ,סמינריונים ועבודות גמר הגדול בישראל. כל התקצירים באתר ניתנים לצפיה ללא תשלום. ברשותנו מעל ל-7000 עבודות מוכנות במגוון נושאים.