היישום אינו מחובר לאינטרנט

מעמדם המשפטי של קידושים פרטיים במדינת ישראל

עבודה מס' 066638

מחיר: 338.95 ₪   הוסף לסל

תאור העבודה: הקשיים המשפטיים וההלכתיים הכרוכים בקידושים משפטייים וגישת בית המשפט והממסד הדתי אליהם.

7,572 מילים ,21 מקורות ,2007

תקציר העבודה:

הזכות להינשא ולהקים משפחה היא זכות יסוד המוכרת בהכרזה האוניברסלית לזכויות האדם ובאמנה הבינלאומית לזכויות אזרחיות ופוליטיות, שישראל שותפה לה בחובה להבטיח מימוש זכות זו ללא אפליה.
בישראל, על ענייני נישואין וגירושין חל, על פי חוק המדינה, הדין והשיפוט הדתי, עוד מימי השלטון העותומני והמנדט הבריטי.
מדינת ישראל המשיכה בהסדר זה, ואף חיזקה אותו לגבי יהודים בחוק שיפוט בתי דין רבניים {נישואין וגירושין}, תשי"ג-1953.
הסדר זה, פוגע בזכויות האדם והאזרח של חלק מאזרחי ישראל.
הזכויות הנפגעות העיקריות הן: הזכות להינשא ולהקים משפחה ללא אפליה, חופש הדת והמצפון, החופש מדת, ואפליה על רקע כלכלי בהעדר אפשרות לנישואים אזרחיים במדינה, והזכות להינשא אזרחית מותנית בפועל ביכולת הכלכלית לנסוע לחו"ל לשם כך.

החובה לפנות לרשות דתית בענייני נישואין וגירושין פוגעת בעיקר בזוגות המוגדרים כ"פסולי חיתון" עפ"י הדין הדתי.
בישראל, זכותו של אדם להינשא מוגבלת בהגבלות שונות שמקורן בדין הדתי: חלקן הגבלות השוללות לחלוטין את אפשרותו של אדם להינשא{עגונות, ממזרים, ספק יהודים}, וחלקם הגבלות על אפשרות להינשא לבני זוג מסויימים{כהן וגרושה, זקוקת חליצה, אשה שנאסרה לבעלה ולבועלה ועוד}.
גם בשיטות משפט שאינן דתיות קיימים איסורי נישואין{קטין, קרובי משפחה, ריבוי נישואין}, אך איסורים אלו נתפסים כמוצדקים על מרבית הציבור חילוני ודתי כאחד.
לעומת זאת, איסורים שמקורם דתי נראים לאנשים חילוניים כמושגים לא רלוונטיים לחייהם, הכופים עליהם נורמות שאינן מקובלות עליהם, כגון פסילת נישואים לממזר, הנענש בשל חטא שלא ביצע, או זיקתה הכפויה של אלמנה לגיסה כל עוד לא קיבלה חליצה. גם איסור גיורת להינשא לכהן בנימוק משפיל שכמוה כזונה, ואיסור כהן להינשא לגרושה מדרבנים את הזוגות הללו לחפש מסלול להכרה בזוגיותם, שעוקף את הרבנות.
במסגרת הפתרונות שמוצאים זוגות אלו למצוקתם, יש המקיימים טקס נישואין פרטי, בו הם מקיימים את הדרישות הנחוצות כדי שהנישואין ייחשבו תקפים עפ"י הדין היהודי{קידושין בטבעת, לשון קידושין ושני עדים}, אך ללא שיתופו של רב מורשה.
בתי המשפט כבר הכירו בנישואין כאלו אם הזוג היה מוגדר כפסול חיתון עפ"י הדין הדתי, אך סרב לתת סעד לפנויי חיתון, שאין מניעה דתית לנישואיהם כדת משה וישראל באמצעות רב מורשה.
עמדה זו של בית המשפט סייעה לפסולי החיתון האסורים זה על זה מלכתחילה, אך קידושיהם תופסים בדיעבד, אך לא סייעה לפנויי חיתון, כדי לא לתת יד לעוברי עבירה, שהרי החוק מחייב להינשא באמצעות רב מסדר קידושין מורשה.
המהות היסודית של הדין היהודי בנושא נישואין הוא שמדובר באקט פרטי בין בני הזוג, מהות זו מאפשרת עריכת קידושין פרטיים למרות האיסור, ואין אפשרות להפקיע תוקפם של קידושים אלו.
מאחר שקידושים פרטיים נערכים ללא השגחת רב המשגיח על כשרות ההליך, נוצרים חששות לגבי תקינות ההליך, ומידת תוקפו.
על פי דין תורה אישה נישאת בשלוש דרכים שיפורטו בעבודה. דרכים אלו הן אמצעי להכשרת הקידושין הפרטיים, ויש להם השלכות לגבי מעמדם המשפטי של בני הזוג, צאצאיהם, רישומם, והתקלות הנוצרות בעקבותיהם.
נושא הקידושים הפרטיים נע בין בית הדין הרבני לבית המשפט האזרחי.
קיים מתח באופן בו רואה כל צד את היחס לקידושים הפרטיים ובפסיקה ניתן לראות כיצד מתייחסים השופטים לסוגיה זו.
הפיקוח על נושא הנישואין במדינה נפגע עקב נטיית פסולי חיתון, וזוגות שמסיבות אידיאולוגיות נמנעים מלהינשא באמצעות הרבנות, להינשא באופן פרטי.
לא נגעתי בעבודתי בנושא נישואי בוסר, קידושים פרטיים הנעשים בניגוד לחוק, מתחת לגיל 17, בנישואי שחוק, נישואים בתרמית ואחרים הנעשים כאקט פרטי המקנה להם תוקף ומחייב בגט. התמקדתי בקידושין פרטיים של אנשים שבחרו בדרך זו מתוך אילוץ{פסולי חיתון}, או מתוך אידיאולוגיה.

תוכן עניינים:
מבוא
א. נישואים עפ"י ההלכה - הדין העברי, כושר וצורה, מניין ורישום
ב. נישואים פרטיים והגדרתם כנישואי ספק
ג. החששות ההלכתיים עקב קידושי הספק ומעמדם של בני הזוג:
1. חשש לקידושי ביאה
2. חשש לקידושי כסף
3. חשש לקידושי שטר
ד. התוצאות ההלכתיות של מעשה נישואין פרטיים:
1. הפקעת נישואין - סקירה היסטורית
2. הצורך בגט מספק/גט חומרא
3. החשש לממזרות
4. הזיקה לחליצה
5. חרם דרבנו גרשום והחשש לביגמיה
ה. בין בית הדין הרבני לבית המשפט האזרחי
סיכום
ביבליוגרפיה

קטע מהעבודה:

חוק שיפוט בתי דין רבניים {נישואין וגירושין} תשי"ג - 1953, קובע לפי סעיף 2 : "נישואים של יהודים ייערכו בישראל על פי דיני ישראל".
נישואין של יהודים בישראל נערכים על פי דין תורה{סעיף 2 לחוק שיפוט בתי דין רבניים{נישואין וגירושין}. כאשר "דין תורה לעניין זה הינו כל מכלול הדינים שבהלכה היהודית, לרבות תקנות חכמים, ולא רק התורה שבכתב.(1)

תגים:

קידושים פרטיים · נישואין · גרושין · גט מספק · הפקעת נישואין · ממזרות

אפשרויות משלוח:

ניתן לקבל ולהזמין עבודה זו באופן מיידי במאגר העבודות של יובנק. כל עבודה אקדמית בנושא "מעמדם המשפטי של קידושים פרטיים במדינת ישראל", סמינריון אודות "מעמדם המשפטי של קידושים פרטיים במדינת ישראל" או עבודת מחקר בנושא ניתנת להזמנה ולהורדה אוטומטית לאחר ביצוע התשלום.

אפשרויות תשלום:

ניתן לשלם עבור כל העבודות האקדמיות, סמינריונים, ועבודות המחקר בעזרת כרטיסי ויזה ומאסטרקרד 24 שעות ביממה.

אודות האתר:

יובנק הנו מאגר עבודות אקדמיות לסטודנטים, מאמרים, מחקרים, תזות ,סמינריונים ועבודות גמר הגדול בישראל. כל התקצירים באתר ניתנים לצפיה ללא תשלום. ברשותנו מעל ל-7000 עבודות מוכנות במגוון נושאים.