היישום אינו מחובר לאינטרנט

רדיפת יהודים בזמן המגיפה השחורה

עבודה מס' 067600

מחיר: 241.95 ₪   הוסף לסל

תאור העבודה: סקירת תופעת רדיפת היהודים ועלילות הדם לאורך ימי הביניים ובעיקר השינויים שחלו בהם במהלך תקופת המגיפה השחורה באירופה.

3,965 מילים ,11 מקורות ,2008

תקציר העבודה:

המגיפה השחורה השאירה את חותמה על אירופה והשפיעה על מחשבת יושביה מאות שנים לאחר שהתרחשה. חרון האל, שהתממש באמצעות האסון הטבעי הגדול בהסטוריה, הותיר את בני התקופה עם בעיות תיאולוגיות, שהצריכו שעיר לעזאזל. היהודים, עם שחי בקהילות מסוגרות ושנדחף לעסוק בתחום הלא טהור של הלוואות בריבית, היווה מטרה קלה לצורך כה עז.
באמצעות הסטה אנטי יהודית והסתמכות על קריאים של כתבי הקודש, לפיהם היהודים הם עובדי השטן, נוצתו גלי אנטישמיות לאורכה ולרוחבה של אירופה. אנטישמיות בכלל, ובפרט התפיסה שהיהודים הם האשמים בהפצת המגיפה, הובילו למעשי הרדיפה והרצח של יהודי אירופה בזמן ולאחר המגיפה השחורה.
הסטה זו, יחד עם עלילות דם אנטישמיות שנפוצו באירופה בימי הביניים המאוחרים, היוו בסיס לדמות היהודי כפי שצוירה, מאוחר יותר, בתעמולה הנאצית וכפי שהיא מצוירת כיום בתעמולות אנטי יהודיות.
חשוב להדגיש שהנושא לא העסיק רק את האנשים הפשוטים. כדי לאזן את מה שעשוי להצטייר כהסטריה של פשוטי העם, אתייחס גם לתגובות המלוכה והכנסייה להאשמות היהודים. האפיפיור קלמנט השישי, לדוגמא, הדגיש באחת מהבולות שפרסם נגד רדיפת יהודים, כי המגיפה היא עונש אלוהי וכי אין זה מתקבל על הדעת להאשים בכך כוחות ארציים או אנושיים. עם זאת, לא ברור עד כמה באמת השפיעו הוראות האפיפיור על תפיסת אנשי התקופה את המצב. כיום ידוע לנו כי היו רבים שהאמינו כי השטן גייס לשורותיו יהודים ומצורעים כדי להוציא לפועל את תוכניתו.
דעות אלו, שהיום ישמעו לרבים מאיתנו משונות ולא מבוססות, מצאו מאמינים רבים בימי הביניים ומוצאות אותם גם היום. בעבודה זו אנסה להבין מדוע יכלו נוצרים אירופאיים במאה ה-14, לקבל רעיונות אלו כעובדות "מדעיות"; מדוע רבים מהם לא פקפקו, וגרמו למעשה להשתרשות רעיונות אלימים בחברה האירופאית. רעיונות, שב"אפקט דומינו" היסטורי גרמו לאירועים אלימים גדולים הרבה יותר.

תוכן עניינים:
מבוא
המגיפה השחורה
היהודים באירופה של סוף ימי הביניים
אנטישמיות בימי הביניים
- מיתוסים אנטי יהודיים - עלילות הדם
- מיתוס הופך לאיום ממשי
- תיאורית הקשר היהודי
אנטישמיות בזמן המגיפה השחורה
- הרעלת בארות
- פלגלנטים
תגובת הכנסייה והמלוכה
סיכום ומסקנות
ביבליוגרפיה

קטע מהעבודה:

הגבולות ההיסטוריוגרפיים של המגיפה השחורה הינם מעורפלים. קשה לדעת מתי נדבק החולה הראשון ומתי נפטר החולה האחרון. התאוריה הרווחת לגבי מוצא המגיפה אומרת כי לוחמים מונגולים הביאו עמם את החידק ממסעותיהם, והפיצו אותו ברחבי אסיה. את תחילת המגיפה באירופה נהוג לקבוע בסוף שנת 1347 או תחילת 1348. במהלך תקופה זו הגיעה לנמל מסינה בגנואה, ספינה שמלחיה היו מתים או נוטים למות. למרות הנסיון לבודד את צוות הספינה, הצליחה המגיפה להתפשט באמצעות פרעושים שנשאו על גבי חולדות. בתוך חצי השנה שעקבה, חצי מתושבי אזור הנמל מתו או ברחו מפני המחלה(2). המגיפה המשיכה לתקוף את אירופה, בגלים חוזרים ונשנשים, במאתיים השנים הבאות.

תגים:

אנטישמיות · הלוואה · בריבית · ימי · הביניים · נוצרים · עלילות · יהודים · אירופה · מסעות · הצלב · נצרות · יהדות

אפשרויות משלוח:

ניתן לקבל ולהזמין עבודה זו באופן מיידי במאגר העבודות של יובנק. כל עבודה אקדמית בנושא "רדיפת יהודים בזמן המגיפה השחורה", סמינריון אודות "רדיפת יהודים בזמן המגיפה השחורה" או עבודת מחקר בנושא ניתנת להזמנה ולהורדה אוטומטית לאחר ביצוע התשלום.

אפשרויות תשלום:

ניתן לשלם עבור כל העבודות האקדמיות, סמינריונים, ועבודות המחקר בעזרת כרטיסי ויזה ומאסטרקרד 24 שעות ביממה.

אודות האתר:

יובנק הנו מאגר עבודות אקדמיות לסטודנטים, מאמרים, מחקרים, תזות ,סמינריונים ועבודות גמר הגדול בישראל. כל התקצירים באתר ניתנים לצפיה ללא תשלום. ברשותנו מעל ל-7000 עבודות מוכנות במגוון נושאים.