היישום אינו מחובר לאינטרנט

היבטים אמנותיים ואידיאולוגיים בספרות האגדה,בהדגמה על הסיפור על ר' חנינא בן דוסא

עבודה מס' 040247

מחיר: 179.95 ₪   הוסף לסל

תאור העבודה: הדמויות,הזמן והמרחב,עמדת המספר,ניסוח וסגנון ודמותו של בן דוסא.

2,931 מילים ,4 מקורות

תקציר העבודה:

תלמוד בבלי, ברכות לד', עמ' ב':
"תנו רבנן: מעשה שחלה בנו של רבן גמליאל, שגר שני תלמידי חכמים אצל רבי חנינא בן דוסא לבקש עליו רחמים. כיון שראה אותם עלה לעלייה ובקש עליו רחמים. בירידתו, אמר להם: לכו - שחלצתו חמה.

אמרו לו: וכי נביא אתה?! אמר להן: לא נביא אנוכי ולא בן נביא אנוכי, אלא כך מקובלני: אם שגורה תפילתי בפי - יודע אני שהוא מקובל, ואם לאו - יודע אני שהוא מטורף. ישבו וכתבו וכוונו אותה שעה. וכשבאו אצל רבן גמליאל, אמר להן: העבודה! לא חסרתם ולא הותרתם, אלא כך היה מעשה, באותה שעה חלצתו חמה ושאל לנו מים לשתות."
הסיפור החז"לי מתאר בשבחו של ר' חנינא בן דוסא, אשר עלה לעליית הגג להתפלל ובירידתו אמר לשליחים שיכולים הם לחזור מפני שכבר נרפא בנו של רבן גמליאל ועזב אותו החום. תשובתו של חנינא בן דוסא לשאלת השליחים: וכי נביא אתה? לקוחה מספר נביאים, עמוס ז,'יד': "ויען עמוס ויאמר אל אמציה לא נביא אנוכי
ולא בן-נביא אנוכי כי בוקר אנוכי ובולס שיקמים". חנינא מסביר כי יש סימן בידו - אם תפילתו רדופה וסדורה בפיו, סימן שהיא מקובלת והבן חי, ואם לאו - הרי הוא מת נדחה). השליחים ישבו וכתבו לעצמם בדיוק את השעה בה נאמרו הדברים וכשחזרו לרבן גמליאל, הוא נשבע להם בעבודת המקדש שזהו בדיוק הזמן בו את בנו עזב החום ובקש מים לשתות.

עד כאן פרשנותו המילולית הפשוטה של סיפור קצר זה, הלקוח מספרות האגדה.
אך, בסיפורים אלה יש מקום רב לפרשנות דידקטית על ערכי האדם ואמונתו, התנהגותו כלפי הזולת וכלפי המקום.
פרט לדגש המוסרי-חינוכי ולהיבט האידיאולוגי המשתקף מסיפור זה ואחרים על נפלאותיו של רבי חנינא בן דוסא, יש מקום לדיון בשאלת עיצובו הספרותי של הסיפור - למרות שזהו סיפור קצר מאד .
הנקודות העיקריות אשר ידונו להלן הן: עיצוב הדמויות, והניגודים ביניהן, הזמן, המרחב, והתנודות בהם, עמדת המספר, ניסוח וסגנון סיפורי, ובעיקר - שאלת דמותו של חנינא בן דוסא כחסיד ואיש מעשה, בהשוואה לנביאי התנ"ך ולישו, תוך התמקדות ביכולתו הנבואית, או למען הדיוק, תחושתו הפנימית לגבי העומד לקרות.

מקורות:

בן-עמי צרפתי גד, חסידים ואנשי מעשה והנביאים הראשונים, עמ' 130-143.
מאיר עופרה, הדמויות הפועלות בסיפורי התלמוד והמדרש, אונ' עברית, ירושלים, תשל"ז, עמ' 244-250.
מאיר עופרה, מחקרי ירושלים בספרות העברית, ד'. אוני' עברית,ירושלים, תשמ"ד, עמ' 61-77.
נסים רחל, "דמות החסיד", עלי שיח 12-13-14. עמ' 135-145.

תגים:

משנה · תלמוד

עבודות נוספות בנושא:

אפשרויות משלוח:

ניתן לקבל ולהזמין עבודה זו באופן מיידי במאגר העבודות של יובנק. כל עבודה אקדמית בנושא "היבטים אמנותיים ואידיאולוגיים בספרות האגדה,בהדגמה על הסיפור על ר' חנינא בן דוסא", סמינריון אודות "היבטים אמנותיים ואידיאולוגיים בספרות האגדה,בהדגמה על הסיפור על ר' חנינא בן דוסא" או עבודת מחקר בנושא ניתנת להזמנה ולהורדה אוטומטית לאחר ביצוע התשלום.

אפשרויות תשלום:

ניתן לשלם עבור כל העבודות האקדמיות, סמינריונים, ועבודות המחקר בעזרת כרטיסי ויזה ומאסטרקרד 24 שעות ביממה.

אודות האתר:

יובנק הנו מאגר עבודות אקדמיות לסטודנטים, מאמרים, מחקרים, תזות ,סמינריונים ועבודות גמר הגדול בישראל. כל התקצירים באתר ניתנים לצפיה ללא תשלום. ברשותנו מעל ל-7000 עבודות מוכנות במגוון נושאים.