היישום אינו מחובר לאינטרנט

המודיעין הישראלי במלחמת יום הכיפורים

עבודה מס' 062244

מחיר: 361.95 ₪   הוסף לסל

תאור העבודה: ועדת אגרנט לבדיקת התנהלותו של המודיעין הישראלי ערב מלחמת יום הכיפורים.

6,185 מילים ,10 מקורות ,2003

תקציר העבודה:

מלחמת יום הכיפורים מהווה אירוע בעל חשיבות עליונה בסכסוך הישראלי-ערבי, היא נתפסת כנקודת המפנה לשינויים שהתחוללו ביחסי ישראל-ערב, בעולם הערבי ובין המעצמות.
מלחמה זו אינה מהווה אירוע אוטונומי, אלא שיאו של תהליך רצוף שהחל לאחר תבוסתן של מדינות ערב במלחמת ששת הימים בתקופת כהונתו של נאצר.
במלחמה זו, יש לראות המשך של תהליך מדיני ובמפנה למעורבותה של ארה"ב, בחידוש הקשרים הדיפלומטיים בין מצרים וארה"ב, צמצום אספקת הנשק הסובייטי, מתן סיוע צבאי וכלכלי למצרים וכינוס ועידת ג'נבה.
מלחמת יום הכיפורים היא אחת הטראומות שעברו על מדינת ישראל ואחד מרגעיה של דרמת כשל המודיעין הישראלי המעוררים את השאלות הבאות: (בר יוסף, 2001)
· מדוע לא הייתה התייחסות של ממש להתרעת המלך חוסיין בסוף ספטמבר ולהתרעות נוספות שהתקבלו באותו שבוע?
· כיצד הביאו הגורמים המרכזיים באמ"ן לפיחות בערך המידע ההתרעתי שהגיע בימים שלפני פרוץ המלחמה?
· מה הייתה עמדת ראש אמ"ן ורמ"ח המחקר שלו בדיוני הערכת המודיעין והערכת המצב בפורום ראש הממשלה, פורום שר הביטחון, ופורום המטכ"ל, מאמצע ספטמבר ועד פרוץ המלחמה ממש, וכיצד השפיעה עמדתם על הערכת ההסתברות למלחמה של הרמטכ"ל, של שר הביטחון ושל ראש הממשלה?
· כיצד ומדוע לא נמסר לקברניטים כי אמצעי האיסוף המיוחדים של אמ"ן לא הופעלו עד המלחמה, למרות שאלה הוטעו להאמין כי הם אכן הופעלו?
· כיצד מנע אמ"ן הפצת מידע קריטי לצרכנים בימים שלפני פרוץ המלחמה?
· מה היו ההשלכות של מחדלים אלה על יכולת הקברניטים לבצע הערכת מצב ריאלית בדבר סיכויי המלחמה?
· כיצד החל - יומיים לפני פרוץ המלחמה - המפנה האיטי בהערכת אמ"ן את ההסתברות למלחמה, כתוצאה ממידע שהגיע על פינוי החירום הסובייטי מסוריה ומצרים ועל כך שהמערך המצרי בקו החזית תוגבר בצורה חסרת תקדים?
· כיצד הגיעה התרעת המלחמה האחרונה, אותה העביר ראש המוסד בתום פגישה עם אחד מסוכניו הבכירים, פחות מ-12 שעות לפני שנפתחה האש? מה נאמר בה, וכיצד השפיעה?
· כיצד השפיעה אמונתו של שר הביטחון, גם ביום הכיפורים עצמו, כי קיים ספק רציני שמלחמה תפרוץ, על תהליך גיוס המילואים ועל ההחלטה להימנע ממתקפת מנע אווירית?
· כיצד חלחלה האמונה כי מלחמה אינה צפויה לדרגים נמוכים יותר בצבא וכיצד הביאה בסופו של דבר לכך שחרף הוראת הרמטכ"ל לפיקודים להיכון למלחמה, חרף העובדה שהיה להם מספיק זמן להיערך לכך, וחרף העובדה שתכניות המלחמה הערביות היו אמורות להיות ידועות להם מזה זמן, הם נמצאו עם פתיחתה בלתי מוכנים לחלוטין? לשם מתן תשובה על חלק מהשאלות לעיל מונתה ועדת אגרנט.
מטרת עבודה זו לנסות להשיב על השאלות הנוגעות להנהלותו של המודיעין הישראלי במלחמת יום הכיפורים.

תוכן עניינים:
מבוא
א. הצגת הנושא

ועדת אגרנט

כשל המודיעין הישראלי
א. כשל בהערכת המודיעין ערב מלחמת יום הכיפורים
1. כיצד נעשתה ההערכה?
2. "סבירות נמוכה"
3. כיצד היה צריך להעריך?

ב. הקונספציה
1. הקונספציה לפי ועדת אגרנט
2. מהי הקונספציה של סאדאת
3. וידוי של דיין על שותפותו בקונספציה ע"פ זעירא

ג. ההפתעה במלחמת יום הכיפורים

ד. הסיבות לכשל ההתרעתי
1. נקודה הראשונה
2. הנקודה השנייה
3. הנקודה השלישית

סיכום
ביליוגרפיה

מקורות:

בן ישראל (1999). פילוסופיה של המודיעין, משרד הביטחון, ההוצאה לאור.
בר-יוסף, א. (2001), הצופה שנרדם, תל-אביב זמורה ביתן.
דו"ח ועדת אגרנט: ועדת החקירה מלחמת יום הכיפורים (1975). תל אביב, עם עובד.
ועדת החקירה - מלחמת יום הכיפורים, דין וחשבון חלקי נוסף: הנמקות והשלמות לדו"ח החלקי מיום ט' בניסן תשל"ד (1.4.1974) (אגרנט).
ועדת החקירה - מלחמת יום הכיפורים, דין וחשבון שלישי ואחרון (ירושלים : תשל"ה - 1975) (אגרנט שלישי ואחרון).
זעירא, א. (1999). "הקונספציה וההפתעה", בתוך: חיים אופז, יעקב בר-סימן-טוב (עורכים), מלחמת יום הכיפורים: מבט מחדש, מבחר הרצאות מיום עיון לציון 25 שנה למלחמת יום הכיפורים, שנערך בבניין אלפרד דיוויס (טרומן), קמפוס הר הצופים, האוניברסיטה העברית, ז' בחשוון תשנ"ט - 27 באוקטובר 1998, ירושלים: המכון ליחסים
בינ"ל ע"ש לאונרד דיוויס, האוניברסיטה העברית בירושלים, ומשרד החינוך התרבות והספורט, מרכז ההסברה, עמ' 9-21.
נקדימון, ש. (1982). סבירות נמוכה: סיפור הדראמה שקדמה למלחמת יום הכיפורים ומה שאירע בעקבותיה, תל אביב, רביבים.
קניזר, ז. (1999). "מלחמת יום הכיפורים - 6 באוקטובר 1973: ראשות אמ"ן והמחקר - שגיאות בהערכת מודיעין התרעתי" (עבודה סמינריונית, לימודי תואר שני, החוג למדע המדינה, אוניברסיטת חיפה.
שוורץ, ש.ח. (1999). "ההפתעה במלחמת יום הכיפורים", בתוך: חיים אופז, יעקב בר-סימן-טוב (עורכים), מלחמת יום הכיפורים: מבט מחדש, מבחר הרצאות מיום עיון לציון 25 שנה למלחמת יום הכיפורים, שנערך בבניין אלפרד דיוויס (טרומן), קמפוס הר הצופים, האוניברסיטה העברית, ז' בחשוון תשנ"ט - 27 באוקטובר 1998, ירושלים:
המכון ליחסים בינ"ל ע"ש לאונרד דיוויס, האוניברסיטה העברית בירושלים, ומשרד החינוך התרבות והספורט, מרכז ההסברה, עמ' 9-88.
שחק, י. (2002). המודיעין האסטרטגי מהו?

תגים:

מצרים · סוריה · אלעזר · דדו · דוד · דיין · התרעה · זמיר · זעירא · נמוכה · סאדאת · סבירות · קונספציה

אפשרויות משלוח:

ניתן לקבל ולהזמין עבודה זו באופן מיידי במאגר העבודות של יובנק. כל עבודה אקדמית בנושא "המודיעין הישראלי במלחמת יום הכיפורים", סמינריון אודות "המודיעין הישראלי במלחמת יום הכיפורים" או עבודת מחקר בנושא ניתנת להזמנה ולהורדה אוטומטית לאחר ביצוע התשלום.

אפשרויות תשלום:

ניתן לשלם עבור כל העבודות האקדמיות, סמינריונים, ועבודות המחקר בעזרת כרטיסי ויזה ומאסטרקרד 24 שעות ביממה.

אודות האתר:

יובנק הנו מאגר עבודות אקדמיות לסטודנטים, מאמרים, מחקרים, תזות ,סמינריונים ועבודות גמר הגדול בישראל. כל התקצירים באתר ניתנים לצפיה ללא תשלום. ברשותנו מעל ל-7000 עבודות מוכנות במגוון נושאים.