היישום אינו מחובר לאינטרנט

יחסם של השיעים ושל "אמל" ללבנון כמדינה ריבונית

עבודה מס' 041610

מחיר: 144.95 ₪   הוסף לסל

תאור העבודה: רקע, איראן ככוח מוביל, יחסי חיזבאללה-אמל ומלחמת לבנון והשלכותיה.

2,301 מילים ,19 מקורות ,1995

תקציר העבודה:

בעבודה זו ננסה לבדוק את יחסם של השיעים בלבנון ומאוחר יותר אמל אל לבנון כאל מדינה ריבונית. דומני כי יחס זה ניתן לחלק לשתי תקופות מרכזיות של לפני פרוץ מבצע שלום הגליל ואחריו. (1)
במהלך עבודה זו ננסה לענות על שלוש שאלות , השאלה הראשונה והמרכזית הינה, היחסים בין ארגון אמל לבין ארגון החיזבאללה, השאלה השנייה הינה כיצד נתפסה לבנון בעיני השיעים לפני מבצע שלום הגליל ואילו השאלה השלישית כיצד נתפסת לבנון לאחר מבצע שלום הגליל בעיני השיעים ובעיני אמל. (2)
לנוכח התהוותן של מיליציות כאמצעי קיום עבור מוקדי הכוח הפוליטיים בלבנון, זרימת הפלסטינים מירדן ב-1970-71 ופרוץ מלחמת האזרחים הקים מוסה צאדר זרוע צבאית בשם "אמל" (ראשי תיבות של "גדודי ההתנגדות הלבנונית", שם שמשמעותו גם "תקווה). הלוחמים עברו אימונים במחנות של ארגונים פלסטיניים, בעיקר באלו של הפתח', ועם המדריכים נמנו, בין השאר, גולים איראנים מתומכיו של חומייני, אשר מצאו מקלט בלבנון במהלך שנות ה-70. מתוך רצון למנוע קישור בין התנועה העממית לפעילות אלימה הוסתר בתחילה דבר קיומה של הזרוע הצבאית, אך ביולי 1975 נחשף הסוד בעקבות פיצוץ שאירע במחנה האימונים שהקימה התנועה באזור בעלבק.
יש לזכור כי על אף שלבנון של שנות החמישים והשישים פרחה מבחינה כלכלית, הרי שבכל הקשור לשוויון זכויות ולשביעות רצון מהמשטר, הדברים לא היו פשוטים כלל ועיקר. המיעוט המרוני אשר החזיק בידיו את רסן השלטון, עשה זאת בעיקר תודות לקשריו אם השלטון הקודם , הוא השלטון הצרפתי. אולם חוסר איזון זה לא היה דבר שהרוב השיעי והסוני היה מוכן להסכים עימו שלא כמו בסוריה בה המיעוט העלווי שלט שליטה ללא עוררין בסונים ובשיעים, הרי שהריחוק הדתי של המרונים וזיהויים כבני דת שונה, יחד אם הרגשת קיפוח מצד המוסלמים גרמו לתסיסה על פני השטח אשר הובילה בשנות השבעים למלחמת אזרחים
בראשית שנות ה-80 ביססה איראן המהפכנית את קשריה עם לבנון על ארגון "אמל" שנוסד ביולי 1975 על ידי האימאם מוסא צאדר, מנהיג כריזמטי ואהוד בעל הסמכות הדתית והפוליטית הבכירה ביותר בעדה השיעית, המהווה בלבנון את העדה הגדולה ביותר בין יתר העדות. הוא שהעלה את העדה לרמת מעורבות פוליטית ומודעות גוברת לזכויותיה והקים את מוסדותיה הדתיים - פוליטיים החשובים (ב-1974 הקים את "תנועת המקופחים" השיעית). היעלמותו בלוב ב-1978 הותירה חלל, שהנהגת "אמל", שהיא בעיקרה המיליציה של השיעים, התקשתה למלא.

אולם יחסיה של איראן (3) עם "אמל" הגיעו לידי קרע ואת מקומה של תנועה זו תפסה החיזבאללה. המשבר בין איראן ל"אמל" פרץ כאשר מנהיג התנועה נבי ברי הצטרף עם פרוץ מלחמת לבנון, ב-1982, ל"רשות ההצלה הלאומית" .

תוכן עניינים:
1. מבוא
2. איראן ככוח מוביל
יחסי חיזבאללה "אמל"
3. מלחמת לבנון והשלכותיה
4. סיכום
5. ביבליוגרפיה ומראי מקום

מקורות:

Sayyid Kutb (Qutb), Social Justice in Islam (trans), Washington 1955 P 23 - 44
Bruce Lincoln (ed.) Relligion, Revolution, London 1985, p 33 - 44.
שמיר שמעון , זמנים - רבעון להיסטוריה, אוניברסיטת תל - אביב, זמורה - ביתן, סתיו 1989, חוברת מס' 32 , עמ' 53-52.
טהירי, אמיר, רוח אללה, חומייני והמהפכה האסלאמית, הוצאת עם עובד, עמ' 56.
BENARD, CHERYL AND KHALILZAD ZALMAY, THE COLUMBIA UNIVERSITY PRESS, 1984, P.13 SEE ALSO MILANI,
MOHSEN M., THE MAKING OF IRAN'S ISLAMIC REVOLUTION,
WESTVIEW PRESS, BOULDER AND LONDON, U.S.A, GOVERNMENT OF GOD, 1988
DAVIS JAMES, "THE J CURVE OF RISING AND DECLINING EXPECTATION AS A CASE OF SOME GREAT REVOLUTIONS AND A CONTAINED REBELLION" IN HUGH D. GRAHAM AND TED R.GURR, EDS, VIOLENCE IN AMERICA, NEW YORK 1969, P. 672 AS CITED IN MILANI, OP. CITED, P.31
ALGAR, HAMID, THE ROOTS OF THE ISLAMIC REVOLUTION, THE MUSLIM INSTITUTE, LONDON, THE OPEN PRESS, 1983, P.66
STEMPEL, OP CITED, P.23, SEE ALSO CHEBABI, OP CITED. P.236
ג' בכור, חמאס - מהכשרת לבבות איסלאמיות למאבק לאומי מזוין, סקירה חודשית, 10-9 (ינואר 1993).
חטינה מאיר, רדיקליזם פלסטיני, תנועת הג'יהד האסלאמי, הוצ' מרכז דיין, 1994.
פ עג'מי, האמאם הניסתר, מוסה אל צדר והשיעה של לבנון, 1986
קרמר מרטין, מחאה ומהפכה באסלאם השיעי, הוצ' קוו אדום, 1984.
DANIEL, TIM MC, AUTOCRACY, MODERNIZATION AND REVOLUTION IN RUSSIA AND IRAN, PRINCETON UNIVERSITY PRESS, ,p23. 1991
STEMPEL, JOHN D, INSIDE THE IRANIAN REVOLUTION, INDIANA UNIVERSITY PRESS, BLOOMINGTON, 1981.p57
NIKKI KEDDIE, "PAN-ISLAM AS PROTO-NATIONALISM," JOURNAL OF MODERN HISTORY, VOL.41, NO.1(MARCH33 1969),.

תגים:

טרור · מוסא צאדר · שלום הגליל · מלחמת לבנון

אפשרויות משלוח:

ניתן לקבל ולהזמין עבודה זו באופן מיידי במאגר העבודות של יובנק. כל עבודה אקדמית בנושא "יחסם של השיעים ושל "אמל" ללבנון כמדינה ריבונית", סמינריון אודות "יחסם של השיעים ושל "אמל" ללבנון כמדינה ריבונית" או עבודת מחקר בנושא ניתנת להזמנה ולהורדה אוטומטית לאחר ביצוע התשלום.

אפשרויות תשלום:

ניתן לשלם עבור כל העבודות האקדמיות, סמינריונים, ועבודות המחקר בעזרת כרטיסי ויזה ומאסטרקרד 24 שעות ביממה.

אודות האתר:

יובנק הנו מאגר עבודות אקדמיות לסטודנטים, מאמרים, מחקרים, תזות ,סמינריונים ועבודות גמר הגדול בישראל. כל התקצירים באתר ניתנים לצפיה ללא תשלום. ברשותנו מעל ל-7000 עבודות מוכנות במגוון נושאים.